Pictet Asset Management: Chinese obligaties in renminbi: een nieuwe verdedigingslinie?

11 juni 2021

Waarom Chinese onshore obligaties een onmisbare beleggingscategorie worden voor internationale beleggers.

Iets meer dan een jaar nadat de uitbraak van Covid-19 wereldwijd economische onrust veroorzaakte, lijkt het erop dat beleggers een nieuwe defensieve beleggingscategorie hebben ontdekt: Chinese obligaties in renminbi.

De obligatiemarkt van 16 duizend miljard dollar heeft de crisis doorstaan en vertoont het soort stabiliteit dat gewoonlijk geassocieerd wordt met Amerikaanse staatsobligaties.

Niet alleen hield de markt beter stand dan staatsobligaties van ontwikkelde markten tijdens een tumultueus eerste kwartaal van 2020, maar ze heeft sindsdien ook verhandeld binnen veel nauwere marges. Het potentieel als instrument voor risicobeperking tekent zich ook sterk af.

De afgelopen maanden hebben de obligaties in renminbi (RMB) geen gelijke tred gehouden met de andere grote obligatiemarkten ter wereld. Ze hebben evenmin de activa van de opkomende markten gevolgd. Dat alles wijst erop dat ze een goede afdekking kunnen blijken te zijn tegen de risicovollere activa die beleggers in hun portefeuille aanhouden.

Een verklaring voor deze nieuwe veerkracht is dat dankzij de hervormingen in China obligaties in RMB prominenter kunnen worden opgenomen in de reguliere wereldwijde obligatiebenchmarks.

In maart heeft FTSE Russell aangekondigd dat Chinese staatsobligaties zullen worden opgenomen in zijn vlaggenschipindexen. Dat kwam vlak na gelijkaardige beslissingen van JP Morgan en Bloomberg-Barclays.

De opnames in indexen zijn belangrijke ontwikkelingen, zowel voor China als voor beleggers wereldwijd.

Voor de autoriteiten in Peking is het een erkenning voor hun inspanningen om de kapitaalmarkt van het land te liberaliseren en meer te integreren in het internationale financiële systeem.

Voor beleggers opent zich een nieuwe wereld waarin de renminbi (RMB) een echte wereldwijde beleggingsvaluta wordt. Met andere woorden, de Chinese onshore obligatiemarkt zal een veel grotere rol spelen in internationale obligatieportefeuilles.

Source: Pictet Asset Management
Multiple reports with cicle diagram and text

Over Exelerating

Het Exelerating platform helpt u om inzicht te krijgen in meer dan € 6.000 miljard Europees institutioneel belegd vermogen. Wij doen dit door duizenden openbare bronnen van institutionele beleggers te volgen en te analyseren.

Lees meer