Rail & OV stemt op aandeelhoudersvergadering van olie- en gasbedrijf Exxon Mobil Corp

30 mei 2023

Rail & Openbaar Vervoer publiceert op zijn website:

Woensdag 31 mei vindt de aandeelhoudersvergadering plaats van Exxon Mobil Corp., één van de grootste olie- en gasbedrijven ter wereld. Ook Rail & OV stemt als aandeelhouder op deze vergadering. Op de agenda staat onder andere de benoeming van bestuursleden. Rail en OV stemt tegen de benoeming van een aantal van deze bestuurders. Dit doen wij omdat wij van elke onderneming waarin we beleggen verwachten dat ze in 2050 niet meer CO2 uitstoten dan dat ze onttrekken. Exxon Mobil Corp. heeft hier echter nog steeds geen wetenschappelijk onderbouwde doelstelling voor geformuleerd. Dit vinden wij onbevredigend voor olie- en gasbedrijven.

Wij steunen de resolutie van Follow This en andere resoluties ingediend door aandeelhouders

Daarnaast stemt Rail & OV vóór de resolutie van Follow This. Follow This is ook aandeelhouder van Exxon Mobil Corp. en vraagt Exxon Mobil Corp. om de doelstellingen ten aanzien van CO2-reductie (in dit specifieke geval gaat het om de indirecte CO2, de zogenaamde scope 3 uitstoot) in lijn te brengen met het Klimaatakkoord van Parijs. Wij stemmen voor deze resolutie omdat wij van alle bedrijven waarin we beleggen, verwachten dat ze een strategie formuleren die in lijn is met het Klimaatakkoord van Parijs.

Rail & OV stemt ook voor een aantal aandeelhoudersresoluties die gericht zijn op het verbeteren van de transparantie (bijvoorbeeld over het gebruik van methaan en plastic, of de olieramp in Guyana). We zijn ervan overtuigd dat een betere transparantie aandeelhouders helpt om meer inzicht te verschaffen over klimaat en sociale risicomanagement van Exxon Mobil Corp. en de onderneming kan versterken bij de energietransitie.

Stembeleid Rail & OV

Stemmen op aandeelhoudersvergaderingen is één van de manieren om als belegger invloed uit te oefenen op het beleid van ondernemingen. Duurzaamheidsfactoren als klimaatbescherming, lange termijn waardecreatie en integere bedrijfsvoering spelen bij ons stemgedrag een belangrijke rol.

Rail & Openbaar Vervoer

Rail & Openbaar Vervoer is een BPFn met eind Q4 2022 een belegd vermogen van € 22.305 miljoen waarvan 0% herverzekerd en 0% voor risico deelnemer.

Het fonds heeft een deelnemersbestand met in 2021 41.825 actieve bijdragers en 39.190 pensioengerechtigden. De beleggingen voor risico pensioenfonds hadden in Q4 2022 een rendement van 0%.

Eind Q4 2022 had het fonds een beleidsdekkingsgraad van 133.4% terwijl de vereiste dekkingsgraad op dat moment 122.5% bedroeg. De fiduciair manager van het fonds is non external en de pensioenadministratie wordt uitgevoerd door non external.

Source: Rail & Openbaar Vervoer
Multiple reports with cicle diagram and text

Over Exelerating

Het Exelerating platform helpt u om inzicht te krijgen in meer dan € 6.000 miljard Europees institutioneel belegd vermogen. Wij doen dit door duizenden openbare bronnen van institutionele beleggers te volgen en te analyseren.

Lees meer