Els Janssen, nieuwe bestuurder van HNPF

Op 1 oktober 2024 trad Els Janssen toe tot het bestuur van Het Nederlandse Pensioenfonds (HNPF). Els heeft ervaring als bestuurslid bij diverse fondsen. Een van die fondsen is Pensioenfonds Xerox, dat in januari 2024 werd verwelkomd in een eigen kring bij HNPF. Op het kantoor van HNPF in Badhoevedorp vertelt Els over haar eerste ervaringen en bespreekt ze de uitdagingen en ambities die ze voor zichzelf en het fonds ziet.

Je hebt al veel pensioenfondsen meegemaakt. Sinds 1 oktober ben je officieel gestart bij HNPF. Dat is nog geen twee weken geleden, maar kun je iets vertellen over je eerste indrukken?

HNPF voelt als een warm bad! Op mijn eerste dag kreeg ik meteen de sleutel van het kantoor. De collega’s maken dat ik me hier erg welkom voel en dat is een fijn begin. Maar ik stap wel op een trein die al op volle snelheid rijdt. De vergaderingen en de dossiers zijn op dit moment uitdagend, vooral door de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Ik wist natuurlijk dat het een intensieve periode zou worden. Daarom heb ik al voor mijn start tijd vrijgemaakt om me in te lezen en ga ik ervoor zorgen dat ik zo snel mogelijk helemaal bij ben.

HNPF heeft momenteel tien pensioenkringen. In januari 2025 komen er nog drie bij, namelijk de kringen voor Van Lanschot, Wolters Kluwer Nederland en CRH. Hoe zorg je ervoor dat je goed in het vizier hebt wat er speelt bij al die verschillende kringen?

Dat kost wat tijd. Maar ik ben gewend om voor meerdere pensioenfondsen tegelijk te werken. Mijn bestuurstaak bij HNPF zal ik ook blijven combineren met het voorzitterschap van een ander fonds. Voor mij is het nooit moeilijk geweest om de verschillende fondsen van elkaar te scheiden. Je creëert in je hoofd als het ware compartimenten, elk met een eigen luikje. Voor de HNPF-kringen zal ik er een paar compartimenten bij moeten maken, maar het principe blijft hetzelfde.

Voordat je bestuurder werd bij HNPF, was je voorzitter van Pensioenfonds Xerox. Dat fonds is inmiddels onderbracht in een eigen kring bij HNPF. Hoe kijk je terug op die transitie?

Ik begon bij Pensioenfonds Xerox op 1 april 2020, midden in de coronatijd, met als specifieke opdracht om het fonds elders onder te brengen. Mijn allereerste vergadering als voorzitter verliep via Teams. Op 1 januari 2024 is het fonds ondergebracht bij HNPF. Terugkijkend vind ik dat we dat proces vlot, maar ook zorgvuldig hebben doorlopen. Dat komt doordat we de toekomstopties goed hebben getrechterd en veel aandacht hebben besteed aan de betrokkenheid van de sociale partners. Ik kijk heel positief terug op hoe dat traject verlopen is. Nu het fonds is overgedragen aan HNPF, vind ik het leuk om mijn oud-collega’s weer terug te zien in het belanghebbendenorgaan van Pensioenkring Xerox. De pensioenen van de deelnemers zijn hier bij HNPF in goede handen.

HNPF had tot voor kort drie bestuurders. Jij komt daar nu als vierde bestuurder bij, zonder dat je iemand opvolgt. Hoe zit dat precies?

Ik ben eigenlijk de extra ogen, oren en handen die nodig zijn om de toename van het aantal kringen goed te kunnen blijven ondersteunen. HNPF blijft groeien, en daarnaast moeten we ons voorbereiden op de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Die combinatie vraagt om slimme keuzes en die maken we met z’n vieren. Op een bepaald moment zullen we opnieuw bekijken wat de beste bestuursomvang is. Nu ben ik nog een beetje vliegende keep, en dat voelt als luxe. Maar dat zal vanzelf veranderen naarmate ik meer ben ingewerkt en de dossiers beter heb leren kennen.

Wat zie je als de grootste uitdaging voor HNPF?

Zonder twijfel: de overgang naar het nieuwe stelsel. Voor elk pensioenfonds is dat een grote, complexe operatie, omdat er veel facetten aan zitten en de Wet toekomst pensioenen (Wtp) voor iedereen nieuw is. Bij HNPF kan ik mijn ervaringen die ik op dit vlak bij een ander fonds opdeed goed gebruiken. Het valt me al op dat het proces bij HNPF heel gestructureerd verloopt, al legt het wel druk op iedereen: het bestuur, het bestuursbureau, de belanghebbendenorganen, de raad van toezicht en ook onze externe adviseurs.

Is er iets wat specifiek voor HNPF geldt in de transitie naar de Wtp?

Als algemeen pensioenfonds (apf) heeft HNPF de extra uitdaging dat we voor elke kring plannen moeten maken, in overleg met alle belanghebbenden. Tegelijkertijd biedt dat kansen: we leren van de eerste kring die de overstap maakt, zodat we steeds efficiënter te werk kunnen gaan. HNPF pakt dat goed aan, bijvoorbeeld door het basisbeleid voor zowel de flexibele als de solidaire premieregeling grondig te doordenken.

Hier komt bij dat de kunst voor een algemeen pensioenfonds is om de aandacht voor reguliere processen te blijven balanceren met het werk dat deze grote verandering vraagt. Want bij HNPF gaat het aansluiten van nieuwe kringen ook nu gewoon door, met in januari 2025 drie nieuwe toetreders.

Als de nieuwe wetgeving al zo ingewikkeld is voor fondsen en hun bestuurders, hoe leg je die dan uit aan de deelnemers?

Wegblijven van technische details, afkortingen en jargon! Het gaat erom dat we uitleggen wat er écht verandert voor de deelnemer. Misschien betekent dat ook dat de inhoudelijke experts niet altijd de eerst aangewezenen zijn om de communicatie te verzorgen. Door gelaagdheid aan te brengen in de boodschap, kun je zowel mensen bedienen die de grote lijnen willen begrijpen als mensen die het naadje van de kous willen weten. Ik heb al een aantal mooie communicatievoorbeelden voorbij zien komen.

Wat wil je graag bijdragen bij HNPF?

Ik heb veel fondsen begeleid die op zoek waren naar een nieuwe thuishaven, zoals Pensioenfonds Xerox. Ik begrijp goed wat zo’n fonds doormaakt en wat het nodig heeft. Het is mooi dat ik die kennis en ervaring nu bij HNPF kan inzetten. HNPF is de afgelopen jaren succesvol geweest in het aantrekken van fondsen, wat ik toeschrijf aan de persoonlijke benadering en flexibiliteit van dit apf. Het is een mooie taak om te helpen die persoonlijke aanpak te behouden, ook terwijl we blijven groeien. Daarbij gaat het om mensen en cultuur, maar ook om processen en beleid. We moeten ruimte blijven bieden voor de wensen van kringen, terwijl we er tegelijk voor verantwoordelijk zijn dat we samen zo veel mogelijk kunnen profiteren van de voordelen en de kracht van ons collectief. Dat is iets waar ik me met veel plezier voor inzet.

Source

Receive our alerts newsletter

Related Alerts

Grow your Institutional Business

Don’t hesitate to contact us if you have any questions.

Herengracht 162
1016 BP Amsterdam
The Netherlands

Email: info@exelerating.com
KvK: 65727746
Btw: NL856234011B01

Privacy Statement

Exelerating

Top