Bestuurder FNV Noord wil referendum over pensioenstelsel

FNV

21 september 2017

Anna van Dijk, bestuurder van FNV regio Noord, wil een referendum over het de beoogde wijzigingen van het pensioenstelsel. Dat schrijft zij op de website van de vakbond. Van Dijk verzet zich tegen de individualisering van pensioen, de ‘persoonlijke pensioenpotjes’.

De bestuurder van de vakbond gelooft dat afschaffing van de doorsneesystematiek te veel kost en zal leiden tot een slechter pensioensysteem. De doorsneesystematiek waarborgt volgens mevrouw van Dijk gelijkheid tussen deelnemerpopulaties. Afschaffing van de systematiek zou een bedreiging vormen voor de samenhang tussen opbouwers.

Volgens van Dijk is het argument “dat jongeren lang sparen” onzinnig. Zij vindt dat de ouderen van nu de jongeren van vroeger waren. Deze groep hebben voor anderen lang ingelegd en dus lang rendement opgebouwd.

Van Dijk vindt daarom dat het hoog tijd wordt om zwaardere democratische middelen in te zetten. “De gevolgen van afschaffing zijn zo verschrikkelijk groot dat hierover een referendum gehouden zou moeten worden”.

In Nederland is het sinds 2015 mogelijk om een raadgevend referendum aan te vragen. Deze kunnen worden aangevraagd over een wetsvoorstel dat door de Eerste en Tweede Kamer is goedgekeurd. Om het raadgevend referendum aan te vragen, moet, onder andere, wel eerst 300.000 handtekeningen worden verzameld binnen een termijn van zes weken.

Bron: website FNV

Multiple reports with cicle diagram and text

Over Exelerating

Het Exelerating platform helpt u om inzicht te krijgen in meer dan € 6.000 miljard Europees institutioneel belegd vermogen. Wij doen dit door duizenden openbare bronnen van institutionele beleggers te volgen en te analyseren.

Lees meer