Pensioenfonds Metaal en Techniek verhoogt hypotheekbeleggingen naar €3 miljard

5 december 2016

Zo blijkt uit een bericht op de website van het fonds. Het fonds doet dit via Munt Hypotheken, waarvan zij één van de oprichters is en wat met een marktaandeel van 7% de 6e plaats binnen de top tien hypotheekverstrekkers inneemt. Met de verhoging breidt PMT de hypotheekportefeuille uit tot circa 5% van het totaal: “Het fonds startte twee jaar geleden met een investering van € 1 miljard.  Door de goede resultaten van het hypotheeklabel verhoogde PMT dit in 2015 al tot € 2 miljard. PMT heeft nu besloten dit verder te verhogen tot € 3 miljard. De hypotheekbeleggingen gaan daarmee circa 5% van de portefeuille uitmaken.”

PMT verstrekt zowel hypotheken met NHG-garantie als zonder NHG-garantie, maar dan wel met een laag risicoprofiel. Inge van den Doel, CIO van PMT, is positief over deze hypotheken: “Deze hypotheken leveren meer rendement op dan staatsobligaties, terwijl het risico vergelijkbaar is. Tegelijkertijd geeft het onderpand extra zekerheid. De afgelopen jaren hebben de hypotheken aan onze beleggingsverwachtingen voldaan. Reden genoeg om onze beleggingen hierin te vergroten. Bovendien investeert PMT op deze manier extra in de Nederlandse economie en zijn de goede voorwaarden van Munt Hypotheken gunstig voor particulieren – en dus ook voor de deelnemers van PMT.”

Van den Doel legt uit waarom beleggingen van pensioenfondsen in hypotheken een positief effect hebben op de Nederlandse hypothekenmarkt: “We zien dat de komst van Munt Hypotheken positieve effecten heeft voor de hypothekenmarkt in Nederland. Pensioenfondsen beleggen immers met een lange termijn horizon, waardoor zij lange hypotheken kunnen financieren. Het aanbod daarvan is de afgelopen jaren groter geworden. Pensioenfondsen hebben daarmee gezorgd voor een stabiliserende werking op de hypotheekmarkt. Ook de marges zijn geslonken, wat een direct voordeel voor de consument oplevert. Dit alles wordt nog eens bevestigd door De Nederlandsche Bank (DNB) die hierover deze week een rapport uitbracht. Wij zullen in de toekomst daarom ook blijven investeren in hypotheken via het Munt-label.”

Metaal en Techniek is een BPFv met eind Q2 2016 een belegd vermogen van € 67525M waarvan 0% herverzekerd en 0% voor risico deelnemer. Het fonds heeft een jong deelnemersbestand met in 2015 379005 actieve bijdragers en 211070 pensioengerechtigden. De uitvoeringskosten waren in 2015 €98 per deelnemer en de totale beleggingskosten 57bps van het gemiddeld belegd vermogen. Eind oktober 2016 had het fonds een beleidsdekkingsgraad van 93%. Zowel het fiduciair management als de pensioenadministratie van het fonds wordt uitgevoerd door MN.

Bron: http://www.bpmt.nl/actueel#.WEVQtKIrI1J

Nederland - Zoek Alerts
Ontvang onze alerts nieuwsbrief
Market preferences
Multiple reports with cicle diagram and text

Over Exelerating

Het Exelerating platform helpt u om inzicht te krijgen in meer dan € 6.000 miljard Europees institutioneel belegd vermogen. Wij doen dit door duizenden openbare bronnen van institutionele beleggers te volgen en te analyseren.

Lees meer