Eerlijke verzekeringswijzer & beleggingen in wapenleveranciers

DNB prestatievergoeding, alternatieve beleggingen

8 maart 2017

Vorige week publiceerde de Eerlijke Verzekeringswijzer in haar persbericht dat verzekeraars miljarden steken in bedrijven die wapens leveren aan Saoedi-Arabië: “Zes levensverzekeraars die actief zijn in Nederland investeren samen ruim 3,8 miljard euro in de vijf grootste wapenproducenten ter wereld die de afgelopen twee jaar militair materieel leverden aan Saoedi-Arabië.” Dit resultaat volgt uit onderzoek dat is uitgevoerd door Profundo. De investeringen zijn in contrast met de toenemende aandacht voor ESG-beleid en Verantwoord Beleggen onder pensioenfondsen.

“Saoedi-Arabië is al twee jaar betrokken bij de bloedige burgeroorlog in Jemen die al meer dan tienduizend levens heeft gekost. De VN en mensenrechtenorganisaties hebben meerdere malen de noodklok geluid vanwege het gebruik van internationaal verboden clustermunitie, aanvallen op burgers en andere mensenrechtenschendingen door het Saoedische leger. Desondanks steken zes verzekeraars nog steeds miljarden in bedrijven die onder meer bommen en gevechtsvliegtuigen leveren aan dit land. Dit moet stoppen”, aldus Cor Oudes van vredesorganisatie PAX, namens de Eerlijke Verzekeringswijzer.

Volgens het bericht vallen onder de verzekeraars die investeren in de vijf grootste wapenbedrijven ter wereld Legal & General met € 1,5 miljard, Allianz (AllSecur) met € 1,2 miljard, APG (Loyalis) met € 460 miljoen, Aegon met € 406 miljoen, NN Group met € 22 miljoen en tot slot Generali met € 2 miljoen. a.s.r., Vivat, Achmea en Delta Lloyd investeren niet in deze bedrijven. Daarbij krijgt a.s.r. zelfs een 10 voor haar investeringsbeleid op het gebied van wapenhandel.

Reacties

Verzekeraar NN reageerde vrijwel direct op bovenstaande: “Wij beleggen onze eigen gelden niet in de door Eerlijke Verzekeringswijzer genoemde bedrijven. De reden hiervoor is dat deze bedrijven betrokken zijn bij de productie, ontwikkeling en/of onderhoud van controversiële wapens. Ook voor beleggingsfondsen voor klanten van onze vermogensbeheerder sluiten wij vier van de vijf genoemde bedrijven uit. Het bedrijf Boeing is niet uitgesloten, omdat het zich overwegend richt op niet-defensie gerelateerde activiteiten zoals burgerluchtvaart. Het bedrijf heeft bovendien geen betrokkenheid met landen die onder een wapenembargo van de Verenigde Naties, Europese Unie of Verenigde Staten vallen.”

Ook a.s.r. reageerde op het bericht: “a.s.r. belegt niet in ondernemingen die wapens leveren aan Saoedi-Arabië. Dit blijkt uit een praktijkstudie van de Eerlijke Verzekeringswijzer in vervolg op een onderzoek uit 2015. Ook die studie onderschreef het beleid van a.s.r. dat er niet geïnvesteerd wordt in wapenbedrijven.”

Over de Eerlijke Verzekeringswijzer

De Eerlijke Verzekeringswijzer is een initiatief van Amnesty International, Dierenbescherming, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib en PAX. De wijzer vergelijkt de tien belangrijkste aanbieders van levensverzekeringen op de Nederlandse markt. Het achterliggend doel is dat de banken & verzekeraars hun (financiële) invloed aanwenden om bedrijven en overheden te verduurzamen. Daarnaast kunnen consumenten tien verzekeraars vergelijken op scores voor hun beleid op 21 maatschappelijke onderwerpen, waaronder wapens.

Bronnen:

Eerlijke Verzekeringswijzer: http://eerlijkegeldwijzer.nl/verzekeringswijzer/nieuws/2016/nieuw-wapenonderzoek-verzekeringswijzer/

NN: https://www.nn.nl/Over-NationaleNederlanden/Actualiteiten/Nieuwsbericht/Reactie-NN-Group-op-onderzoek-Eerlijke-Verzekeringswijzer-1.htm

a.s.r.: https://asrvermogensbeheer.nl/nl-nl/nieuws/nieuw-onderzoek-eerlijke-verzekeringswijzer-onderschrijft-wapenvrij-investeringsbeleid

Multiple reports with cicle diagram and text

Over Exelerating

Het Exelerating platform helpt u om inzicht te krijgen in meer dan € 6.000 miljard Europees institutioneel belegd vermogen. Wij doen dit door duizenden openbare bronnen van institutionele beleggers te volgen en te analyseren.

Lees meer