Argenta: Argenta blijft groeien en staat sterk voor de toekomst

2 April 2024

Argenta publishes on its website:

Argenta Groep zet in 2023 opnieuw een mooie prestatie neer en klokt af op een groepswinst van 310 miljoen euro, een ROE van 9,6 %1 , een CET 1 van 22,4 % en een kosten-inkomstenratio van 54 %. De gelden onder beheer doorbreken de grens van 60 miljard euro en er werden 4,2 miljard euro nieuwe hypotheekleningen verstrekt in België en Nederland, ondanks de terugval van de marktvolumes door de sterke rentestijging. Hiermee behoudt Argenta haar positie in de hypotheekmarkten. In de Belgische depositomarkt verhoogde Argenta haar marktaandeel van 8,5 % naar 9,2 %

Met elkaar, voor klanten, in alle eenvoud.

De koers die Argenta rigoureus blijft varen kan samengevat worden in één zin: Met elkaar, voor klanten, in alle eenvoud. Het was de inzet van de geslaagde interne organisatiekanteling van 2023, en vertaalt zich in een sterke interne cultuur die zowel in de hoofdzetel als in het kantorennetwerk leeft.

Voor klanten betekent dit dat zij meer dan ooit centraal staan met een dienstverlening die vertrekt uit hun specifieke behoefte. Hiervoor werden vier proposities gecreëerd in België: Gezin en bescherming, Wonen, Vermogen en Ondernemen, en twee in Nederland: Wonen en Sparen.

Zoals steeds doet de bank dit in alle eenvoud. Klanten kunnen rekenen op een uitgebreid netwerk van 387 kantoren in België en bijna 3.500 intermediairs in Nederland die allen dicht bij onze klanten staan. Daarnaast zet Argenta zich in om het dagelijks bankieren via zijn digitale kanalen eenvoudig en laagdrempelig te houden en schades uit verzekeringen zorgeloos te herstellen. Dit zorgt ervoor dat de kantoren hun klanten de nodige tijd kunnen geven voor gepast persoonlijk advies bij meer complexe beslissingen

Een formule die werkt. Door deze focus op klanttevredenheid is Argenta kunnen groeien in klantdeposito’s en werd de mijlpaal van 15 miljard euro in onze beleggingsfondsen waarvan 3 miljard euro aan pensioensparen bereikt. Ook over de grens leverde Argenta Nederland een significante impact op de prestaties met ruim 11 % groei in aangehouden Nederlandse spaargelden tot 2,6 miljard euro en een succesvolle versnelling van de ondersteuning voor intermediaire distributie. In totaliteit groeien de gelden onder beheer zo tot boven de 60 miljard euro en de hypotheken tot boven de 40 miljard euro

Globaal werd er een groei opgetekend in alle segmenten: bank, verzekeringen en asset management

Kwalitatief scoorde Argenta met een hoge NPS score (47 in België en 22 in Nederland) en haalde het verschillende awards binnen, zoals de bekroning als Beste Bank door Test Aankoop, Beste Belgische bank- en verzekeringsmerk (Best Brand Awards) en de Bank Award 2023 voor Beste Bank én Beste Kantorennet van Spaargids.be.

Argenta rondde 2023 af met uitsluitend duurzame beleggingsfondsen in het beleggingsaanbod. De opgelegde minimale duurzaamheidsgrenzen worden ruim overschreven en de maatschappelijke impact van elke belegde euro wordt onder de loep genomen. In totaal is er 7,5 miljard euro belegd in aandelen en obligaties van emittenten met duurzame doelstellingen Dit resulteert in de versterking van de solide financiële fundamenten, met een robuuste rentabiliteit, liquiditeit, solvabiliteit en efficiëntie.

Argenta is klaar voor de toekomst en werkt onder andere aan de uitrol van een vernieuwde propositie voor zelfstandigen. De nettowinst van 310 miljoen en de bijdrage van 285 miljoen aan de overheid illustreren de stabiliteit en positieve impact in de markt.

Peter Devlies, CEO: “Argenta houdt zijn focus op de kernwaarden van het bedrijf: door in te zetten op eenvoud en nabijheid vindt een groeiend aantal klanten zijn weg naar ons en zijn we er opnieuw in geslaagd om sterke resultaten neer te zetten. Dit uit zich in een robuuste bank die klaar is voor de toekomst.”

Source: Argenta
Multiple reports with cicle diagram and text

About Exelerating

The Exelerating platform helps you to gain relevant insights into € 6,000+ billion of European institutional assets. We do this by tracking and analysing thousands of public sources of data.

Learn more