Universiteiten gaan ABP helpen bij duurzaam en verantwoord beleggen

22 juni 2021

De Nederlandse universiteiten gaan ABP helpen bij het duurzaam en verantwoord beleggen. Een zogenoemde expertgroep van beleggingsexperts van de universiteiten gaat ABP hierover adviseren. De expertgroep is het resultaat van gesprekken tussen de universiteiten en het ABP. Deze gesprekken volgden op de oproep van universitair medewerkers om pensioengeld meer duurzaam te beleggen. Pieter Duisenberg, voorzitter van de Vereniging van Universiteiten: ‘Een terechte oproep. Universiteiten en wetenschappers zijn dagelijks bezig met de toekomst. Of het nu gaat om het opleiden van jonge mensen of het onderzoek doen naar maatschappelijke uitdagingen; wij willen een drijvende kracht van vooruitgang zijn.’

ABP zal de experts 2 keer per jaar vragen advies uit te brengen over het gevoerde beleggingsbeleid, zowel ten aanzien van de realisatie als over de geplande stappen daarin. Voor deze adviezen zullen de experts aansluiten bij de duurzame ontwikkelingsdoelen die ABP zelf ook volgt.

ABP

ABP is een BPFv met eind Q1 2021 een belegd vermogen van € 499.791 miljoen waarvan 0% herverzekerd en 0% voor risico deelnemer.

Het fonds heeft een deelnemersbestand met in 2020 1.178.215 actieve bijdragers en 943.318 pensioengerechtigden. De beleggingen voor risico pensioenfonds hadden in Q1 2021 een rendement van 2%.

Eind Q1 2021 had het fonds een beleidsdekkingsgraad van 89.9% terwijl de vereiste dekkingsgraad op dat moment 126.4% bedroeg. De fiduciair manager van het fonds is APG en de pensioenadministratie wordt uitgevoerd door APG.

Source: ABP
Multiple reports with cicle diagram and text

Over Exelerating

Het Exelerating platform helpt u om inzicht te krijgen in meer dan € 6.000 miljard Europees institutioneel belegd vermogen. Wij doen dit door duizenden openbare bronnen van institutionele beleggers te volgen en te analyseren.

Lees meer